Najčešća pitanja novih članova

Kako će mi Al-Anon pomoći?

Mnogi koji dođu na Al-Anon sastanke su očajni, bez nade, bez vere da će se stvari ikada promeniti. Mi želimo da naši životi budu drugačiji, ali ništa što smo uradili nije donelo promenu. Svi dolazimo u Al-Anon zato što želimo i trebamo  pomoć.

U Al-Anonu članovi dele svoja iskustva, snagu i nadu jedni sa drugima. Upoznaćete osobe koje dele vaša osećanja i frustracije, ako ne i identične situacije. Okupljamo se da bismo naučili kako bolje da živimo, kako da nađemo sreću bez obzira na to da li alkoholičar još uvek pije ili ne.

Ko su članovi Al-Anona?

Al-Anon članovi su osobe poput  vas i nas – ljudi koji su pogođeni nečijim pijenjem. Oni su roditelji, deca, bračni drugovi, partneri, braća, sestre i drugi članovi porodice, prijatelji, poslodavci, radnici i kolege alkoholičara. Bez obzira na naše pojedinačno iskustvo, mi imamo jednu stvar zajedničku – osećamo da smo pogođeni nečijim pijenjem.

Da li moram da kažem nešto na sastanku?

Vaš je izbor da li ćete govoriti na sastanku ili ne. Novi članovi su dočekani dobrodošlicom, daje im se literatura i pozivaju se da slušaju i uče, a starija članovi su dostupni za sva pitanja koja imate.

Da li će iko reći da sam bio tamo?

Jedan od osnovnih principa Al-Anon programa je princip anonimnosti. Sastanci su poverljivi i mi nemamo pravo da otkrivamo koga smo videli ili šta smo čuli na sastancima.

Koliko to košta?

Ne postoji obavezna članarina na sastancima. Članovi daju dobrovoljne priloge koliko mogu i kada mogu. Davanje priloga nije obavezno i ako nemate da date, ne treba to da vas brine, nastavite da dolazite. Prilozi se koriste da plaćanje kirije, literature…

Da li je ovo religijska zajednica?

Al-Anon grupe su duhovne a ne verske zajednice. Izbegavamo razgovore o pojedinačnim verskim doktrinama, i članovi svih vera (ili nijedne vere) su dobrodošli. Dvanaest koraka nas upućuje da nađemo Silu veću od nas samih koja nam može pomoći da rešimo svoje probleme i nađemo spokoj. Svaki član je slobodan da tu silu definiše na svoj način.

Šta je alkoholizam?

Alkoholizam je bolest kompulsivnog pijenja čiji napredak može biti zaustavljen, ali ona sama ne može biti izlečena. To je progresivna bolest koja postaje sve gore ako osoba nastavlja da pije. Potpuna apstinencija od pijenja je jedini način da se zaustavi napredovanje bolesti. Alkoholizam pogađa celu porodicu, svako ko je u kontaktu sa alkoholičarem je pogođen. Nažalost, jedina osoba koja može da spreči alkoholičara da i dalje pije je sam alkoholičar.

Ko su alkoholičari?

Alkoholičari mogu biti svi, iz svih miljea i sfera života. Preko 95 odsto alkoholičara imaju porodice, prijatelje i posao. Oni mogu funkcionisati relativno dobro, ali jedan deo njihovog života pati. Njihovo pijenje prouzrokuju konstantne probleme koji se povećavaju u njihovim životima i životima onih sa kojima su u kontaktu.

Kako alkoholizam utiče na porodice i prijatelje?

Alkoholizam je porodična bolest. Bolest pogađa sve koji imaju odnos sa alkoholičarem. Oni među nama koji su najbliži alkoholičaru, najviše pate, i oni koji najviše brinu mogu lako biti uvučeni u ponašanje druge osobe. Mi reagujemo na alkoholičarevo ponašanje. Fokusiramo se na njih, ono što rade, gde se nalaze, koliko piju, pokušavamo da umesto njih kontrolišemo koliko piju. Preuzimamo krivicu i sram koji zapravo pripadaju alkoholičaru. Možemo postati  zavisni od alkoholičara kao što je alkoholičar zavisan od alkohola. Mi takođe možemo biti bolesni.

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s