Šta mogu očekivati na svom prvom sastanku?

  Nije neobično da se osećamo nesigurno povodom odlaska na prvi Al-Anon sastanak. Mnogi dugogodišnji članovi Al-Anona se sećaju koliko su bili nevoljni da odu na taj sastanak. Osećali su se ranjivo, bili su u teškom trenutku u svom životu. Ali su pronašli razumevanje i podršku i bilo im je drago što su otišli.

  Ovo su neke od stvari koje treba da imate na umu na prvom sastanku:

  • Al-Anon je grupa koja pruža podršku. Svi na sastancima dele podjednako. Niko nije u poziciji da daje savete ili uputstva nekome drugom. Svi na sastancima su iskusili problem u vezi sa nečijim pijenjem.
  • Slobodno možete postavljati pitanja i pričati o svojoj situaciji na prvom sastanku. Ako želite radije samo da slušate, možete reći “Preskočiću” ili možete da objasnite da biste radije samo slušali.
  • Svaki sastanak je drugačiji. Članovi biraju na koji način će bude vođen sastanak, u okviru vodiča koji je napravljen da promoviše Al-Anon jedinstvo. Al-Alon preporučuje da prisustvujete najmanje na šest različitih sastanaka pre nego što odlučite da li vam Al-Anon može pomoći
  • Al-Anon nije religiozni program. Čak i kada se sastanak održava u verskim centrima, Al-Anon grupa plaća kiriju centru i nije povezana ni na koji način sa verskom grupom. Vaša verska ubeđenja – ili nemanje istih – nisu predmet diskusije na Al-Anon sastancima, koji se fokusiraju jedino na izlaženje na kraj sa efektima nečijeg pijenja. Ovde možete pročitati kako su neki članovi pronašli Višu silu na način na koji je oni razumeju.
  • Biće potrebno određeno vreme da u potpunosti razumete značaj anonimnosti u Al-Anon programu. Na najjednostavnijem nivou anonimnost znači da će ljudi u prostoriji poštovati poverljivost onoga što kažete i da vam neće prići van te prostorije na način koji može ugroziti vašu privatnost ili privatnost bilo koga drugog ko prisustvuje Al-Anon sastancima.

  Sastanak će verovatno početi čitanjem Dvanaest koraka Al-Anona. Biće potrebno određeno vreme da shvatite kako Dvanaest koraka mogu biti alat od pomoći u oporavku od posledica alkoholizma, ali Al-Anon vam daje mogućnost da napredujete sopstvenim tempom.

Ostavite komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s